Hoe buiten, hoe beter.

Geluk, dat vind je buiten. Met de zon op je gezicht, een briesje in je haren. Met de hele familie rond de barbecue. Met z’n tweetjes lekker onderuit in de loungezetel in je tuin. Of van op het terras, met al je vrienden genieten van de koers op de televisie. Samen als één blok achter je favoriete renner. 

Buiten leven, da’s altijd buitengewoon. 

Voor al die onvergetelijke buitenmomenten, is er Exterioo tuinmeubelen. Met ons ruimste aanbod buitenmeubelen in elke stijl, perfect passend binnen je budget. Frisse tips van ervaren adviseurs – online én in onze vele showrooms. Je vindt er alle inspiratie die je nodig hebt om jouw buitenruimte om te toveren tot je eigen, kleine oase. 

Exterioo tuinmeubelen: trotse partner van de Exterioo Cycling Cup

Mensen buiten samenbrengen voor een onvergetelijke tijd, dat is precies waar we goed in zijn. Of het nu gaat om kleine momenten van geluk, of grootse momenten van euforie. 

Exterioo leeft met je mee. Met onvergetelijke wielermomenten. En onevenaarbare buitenmeubelen. Als trotse partner van een van de mooiste koersen in België en Nederland: de Exterioo Cycling Cup. En als jouw partner voor het ultieme, warme buitengevoel.

Ervaar het zelf. Ontdek onze collecties online of bezoek één van onze vele showrooms.

Exterioo Cycling Cup

De Exterioo Cycling Cup, een organisatie van Pro Cycling Events, bundelt elf eendagswedstrijden in een regelmatigheidscriterium.

Concept

De Exterioo Cycling Cup is een overkoepelend klassement of regelmatigheidscriterium van elf Belgische eendagswedstrijden die deel uitmaken van de UCI Europe Tour. De elf wedstrijden werden zorgvuldig gekozen op basis van hun plaats op de kalender, het type parcours en hun geografische spreiding. De winnaar zal een compleet renner zijn die bewijst gedurende een heel jaar op niveau te kunnen rijden op verschillende types van parcours en de verantwoordelijkheid van een leiderstrui perfect aan te kunnen. Alle wedstrijden van de Exterioo Cycling Cup worden live uitgezonden op de openbare omroep bij Sporza.

Deelnemers

Alle wielerteams en renners die tot het World Tour-, ProContinentale en Continentale circuit behoren, kunnen deelnemen aan de wedstrijden van de Exterioo Cycling Cup. Het regelmatigheidscriterium is dus open voor alle renners, zonder beperking van nationaliteit.

Doel

Het hoofddoel van de Exterioo Cycling Cup is jonge renners de kans bieden zich in de kijker te fietsen in een regelmatigheidscriterium van lange duur en zich te meten met de toppers van vandaag. Rijden in ploeg, strategisch, inzicht, wilskracht en leiderscapaciteiten worden getest en gestimuleerd. Presteren in de Exterioo Cycling Cup kan een rechtstreekse opstap betekenen naar de World Tour, waardoor wedstrijden in de Europe Tour kansen creëren voor jongeren.

De wedstrijden binnen de Europe Tour krijgen het steeds moeilijker doordat de meeste aandacht naar de World Tour gaat. Toch vormen deze wedstrijden de basis van de wielerpiramide, omdat net hier jonge, beloftevolle renners zich kunnen ontwikkelen. Dat maakt deze wedstrijden absoluut noodzakelijk voor het voortbestaan van het internationale wielrennen. De ExteriooCycling Cup wil deze wedstrijden een nieuwe impuls geven door ze meer in de kijker te plaatsen, waardoor zich ontegensprekelijk kansen tot nieuwe partnerships zullen aandienen.

Lokaal wordt opnieuw nationaal en internationaal: de beleving en interessesfeer rond deze wedstrijden wordt vergroot, ondersteund door een professionele en uniforme uitstraling (inkleding, VIP, aankomstzone…). De deelnemende ProContinentale en de ‘kleinere’, meer op nationaal niveau gerichte teams krijgen een nieuwe impuls, want ondanks de noodzaak aan dergelijke ploegen zijn er te weinig. De Exterioo Cycling Cup verlaagt de drempel tot het wielrennen door nieuwe teams de kans te bieden in te stappen en zich in de kijker te rijden in een regelmatigheidscriterium van belang.

Samengevat, de Exterioo Cycling Cup wil het circuit van de Europe Tour een boost geven. De wedstrijden in de Europe Tour zijn van zeer groot belang voor de toekomst van het internationale wielrennen. Door middel van een overkoepelend klassement winnen ze aan belang, krijgen ze meer aandacht en krijgen jonge renners er de kans zich te profileren, waardoor de toekomst van deze wedstrijden meteen verzekerd is.

Reglement Exterioo Cycling Cup 2022

Onderstaand reglement vult de algemene reglementen van de UCI en KBWB aan.

Artikel 1
De Exterioo Cycling Cup is een klassement georganiseerd door Pro Cycling Events.
De benaming en het integrale reglement moeten worden goedgekeurd door de KBWB en UCI (Cfr. Art.6 , 1.02.06 van het UCI-reglement).
Het klassement bestaat uit elf Belgisch & Nederlandse eendagswedstrijden behorende tot de Europe Tour.

De wedstrijden zijn:

1 maart: GP Le Samyn (1.1)
6 maart: GP Monseré (1.1)
13 maart: Ronde Van Drenthe (1.Pro) 
21 mei: Veenendaal - Veenendaal (1.1)
22 mei: Antwerp Port Epic (1.1)
26 mei: Circuit de Wallonie (1.1)
29 mei: Marcel Kint Classic (1.1)
11 juni: Dwars door het Hageland (1.Pro)
12 juni: Euro Shop Elfstedenronde (1.1)
10 augustus: Eurométropole Tour (Franco-Belge) (1.Pro)
16 september: Kampioenschap van Vlaanderen (1.1)

Artikel 2
Om deel te kunnen uitmaken van de “Exterioo Cycling Cup “ moet elke nieuwe wedstrijd voldoen aan volgende voorwaarden:

1. De organisator van de wedstrijd heeft ervaring met het organiseren van wielerwedstrijden.
2. De organisatie van de wedstrijd dient het opgelegde draaiboek van de “Exterioo Cycling Cup” te aanvaarden alvorens ze deel kan uitmaken van “Exterioo Cycling Cup”.

Wedstrijden die aan deze voorwaarden voldoen, krijgen echter niet automatisch het label van een wedstrijd behorende tot “Exterioo Cycling Cup”. Pro Cycling Events en de wegcommissie van de KBWB zijn als enigen gemachtigd om de kalender van de “Exterioo Cycling Cup” goed te keuren.

Artikel 3
De “Exterioo Cycling Cup” omvat een algemeen individueel klassement, gebaseerd op punten en een Victoria Strijdlustklassement. Enkel UCI wegteams en hun renners komen in aanmerking voor het klassement:

1. Algemeen individueel klassement: open voor alle renners van UCI wegteams.
2. Dag-Strijdlustklassement: open voor alle renners van UCI wegteams.

Artikel 4
Het is niet toegestaan dat verschillende wedstrijden uit de “Exterioo Cycling Cup” op dezelfde datum worden gereden.

Artikel 5
De wedstrijdorganisaties nodigen verplicht ploegen van het niveau WorldTour, Pro- Continentaal en Continentaal uit. Het maximum aantal renners per wedstrijd mag de 175 niet overschrijden.

Onkostenvergoedingen worden aan de ploegen van het niveau WorldTour en Pro- Continentaal vergoed volgens het barema opgelegd door de UCI.

Artikel 6
1. Puntenbarema algemeen individueel klassement:
16-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 voor de eerste 15 renners in de uitslag van elke wedstrijd.
Het algemeen individueel klassement wordt opgemaakt door optelling van de punten behaald in elke wedstrijd. In geval van ex-aequo wordt rekening gehouden met het grootste aantal eerste plaatsen en eventueel tweede en derde plaatsen. Als er dan nog steeds een ex-aequo is, zal de uitslag van de laatste wedstrijd doorslaggevend zijn.
De leider in het algemeen individueel klassement is verplicht om de leiderstrui in ontvangst te nemen tijdens de podiumceremonie. De leiderstrui mag echter niet gedragen worden tijdens de wedstrijden.

2. Strijdlustklassement
In elke wedstrijd wordt door de organisatie een dagwinnaar van de strijdlust gekozen. De trofee voor strijdlust gaat in elke wedstrijd naar de renner die zich het meest strijdvaardig heeft getoond.

Artikel 7
Volgende renners moeten zich na elke wedstrijd aanbieden aan het podium voor de podiumceremonie:

• Podium van de wedstrijd
• De leider in het algemeen individueel klassement van de “Exterioo Cycling Cup”
• Winnaar van de Victoria Strijdlust Challenge

Artikel 8
Specifieke gevallen die niet zijn opgenomen in dit specifieke regelement, worden voorgelegd aan de wegcommissie van de KBWB.

De beslissingen genomen door wegcommissie van de KBWB voor wat betreft het reglement van de “Bingoal Cycling Cup – Beker van België”, zijn onherroepelijk.